Windows Form Tabloya Veri Ekleme Silme Düzenleme Nasıl Yapılır
Bugün ki konumuzda Windows Form ile Tabloya Veri Ekleme Silme Düzenleme İşlemleri yapacağız veritabanı olarak da “Northwind” kullanacağız.
İlk olarak tabloya veri ekleme işlemini anlatıyorum. Bizim burada kullanacağımız tablo “Categories”
tablosu olacak siz başka bir tabloda kullanabilirsiniz.
Uygulamanın Ekran Görüntüsü
İçeriği= 3 Adet Textbox, 3 adet Buton, 3 adet Label
Veri Ekleme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 | try { baglanti.Open(); SqlCommand komut = new SqlCommand("insert into Categories (CategoryName,Description) values ('"+TxtName.Text+"','"+TxtDescription.Text+"')", baglanti); int say = komut.ExecuteNonQuery(); if (say > 0) { MessageBox.Show("Bir Kayıt Etkilendi"); } } catch (Exception ex) { MessageBox.Show(ex.Message); } finally{ baglanti.Close(); } |
Açıklaması
Burada Try Catch kullanmamızın sebebi hata kontrolü yaparsa Catch kısmından hatanın ne olduğunu bulup , ekrana hatayı yazdıracak ve hatamız ne ise çözüm üreteceğiz ( tabiki kodlar hatasız 🙂)
baglantıyı açıyoruz açmazsak veri çekemeyiz Mssql veritabanına bağlanamayız.
SqlCommand komutunu kullanıyoruz Sql’e komut göndermek için kullanıyoruz.
Insert into komutu bildiğiniz sqldeki veri ekleme kodu çok basit şaşıracak bişey yok
‘”+txtname.text”‘ Kısmıda Textboxa verdiğiniz ismi yazıyorsunuz.
Say diye bir değişken oluşturuyoruz ve sonra komut.ExecuteNonQuery(); komutunu ekliyoruz ki saysın eklediğimiz ekrana bir veri eklendi mesajı gönderelim.
komut.ExecuteNonQuery(); bu komut saydırma kullanmasınızda kesin kullanın yoksa veri gönderemezsiniz veri göndermeye yarar.
Catch Hata kontrolü yapıyor burada.
Finally ise sql ile olan baglantıyı kesip veri alıp verişini kesiyor.
Veri Güncelleme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 | try { if (baglanti.State == ConnectionState.Closed) { baglanti.Open(); } int ara = Convert.ToInt32(TxtID.Text); SqlCommand komut = new SqlCommand("Update Categories Set CategoryName='" + TxtName.Text + "' , Description='"+TxtDescription.Text+"' where CategoryID='" + ara+"'", baglanti); int say= komut.ExecuteNonQuery(); if (say > 0) { MessageBox.Show("1 Kayıt Güncellendi"); } } catch (Exception ex) { MessageBox.Show(ex.Message); } finally { baglanti.Close(); } |
Try Catch‘i Yukarıda Anlatmıştım Kısaca Kontrolcü
Bağlantımızı yine açıyoruz burada bağlantı kontrollü otomatik olarak kontrolcü bakıyor kapalı ise otomatik bağlantıyı açıyor.
Burada Sqlde veri İd‘ sinin Veri tipi İnt Olduğu için bizde Bir Int veri tipi oluşturuyoruz. Ve onu textboxumuza ile eşitliyoruz.
Yine Aynı SqlCommand Categories tablosu Catergory name textbox adı description textbox adı where diyerek neye bağlı güncellesin diye soruyoruz. Category idsi textboxtaki değere göre yazdığımız veriye göre güncelleyecek.
Yine kontrolcü ile saydırıyoruz.
Catch yine hata kontrolü yapıyor.
Finally bağlantıyı kapatıyor.
Veri Silme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 | try { if (baglanti.State == ConnectionState.Closed) { baglanti.Open(); } int ara = Convert.ToInt32(TxtID.Text); SqlCommand komut = new SqlCommand("Delete from Categories Where CategoryID='"+ara+"' ",baglanti); int say = komut.ExecuteNonQuery(); if (say > 0) { MessageBox.Show("Bir Kayıt Silindi"); } } catch (Exception ex) { MessageBox.Show(ex.Message); } finally { baglanti.Close(); } |
Üst Kısımda Anlattığım Gibi Bağlantı kontrolü yapıyoruz.
Tablonun Id’si Int veritipi olduğu için Ara diye değişken oluşturup textboxa convert ediyoruz.
Sql Komutu Yazıyoruz Categories tablosunda CategoryId Kolonunu klavyeden girilen sayı kaç ise o Id’li satırı silecek şeklinde ayarlıyoruz.
Yine ekrana başarılı bir şekilde yaptığımızın göstergesi olsun diye saydırıyoruz.
Catch hata kontrolü ve Finally ile programı bitiriyoruz.
Hiç uğraşmayacağım bana projeyi ver diyorsanız.